Skip to main content

Australski stručnjak za zdravlje muškaraca Dean Quirke održao online radionicu o tipologijama nasilja u porodici

U četvrtak, 24. novembra 2022. godine, gospodin Dean Quirke, australski stručnjak za zdravlje muškaraca, je objasnio uzroke epidemije partnerskog nasilja. U trosatnoj online radionici održanoj studentima traumatske psihologije, gosp. Quirke je podijelio svoje znanje i stručnost. U ovoj radionici, gosp. Quirke je objasnio, razgovarao o i istražio partnersko nasilje u kontekstu paradigme bihevioralne ovisnosti, govorio je o različitim vrstama partnerskog nasilja ili nasilja u porodici: situacijsko partnersko nasilje i kontinuirani obrazac ponašanja (u kontinuiranom obrascu ponašanja, 95-98% zlostavljača su muškarci), te Cobra i Pit Bull vrste partnerskog nasilja.

 

Gosp. Quirke je također govorio o različitim vrstama agresije uzrokovanih ovim različitim vrstama nasilnog ponašanja. Uz objašnjenje kako ove dvije vrste nasilja u porodici imaju različite temeljne uzroke i posljedice za žrtve, počinioce, te karakteristike i pretpostavke žrtava, naglasio je strategije kako bi se prepoznalo ovakvo ponašanje i adekvatno reagovalo. Predstavljajući ono što partneri i savjetnici trebaju znati o Cobra i Pit Bull vrstama nasilnog ponašanja, gosp. Quirke je zaključio radionicu.

Klinički psiholog, gđa. Indira H. Novic i gosp. Dean Quirke su zajedno napisali knjigu “Toxic Love: Breaking the Addictive Patterns of Domestic Abuse” sa namjerom da se obrate muškarcima motivisanim da prestanu zlostavljati svoje partnere. Autori koriste psihoedukativni pristup i nude strategije da se prekine ciklus nasilja. Pozivaju muškarce da istraže prirodu obrazaca nasilnog ponašanja koji se ponavljaju, te razloge zašto ovi obrasci pretežno eskaliraju u učestalosti i surovosti. Uklanjanjem opasnih aspekata ličnosti počinioca – možda su postali ovisni o zlostavljanju svojih partnera – počinioci se osjećaju slobodniji da formiraju zdravije veze. Jednako važan cilj je pomoći žrtvama da se oporave od traume i zlostavljanja. Autori također pomažu žrtvama da razumiju šta potiče zlostavljače da ih kontinuirano zlostavljaju.

 

Za više informacija o knjizi, posjetite: https://www.amazon.com.au/Toxic-Love-Breaking-Addictive-Patterns-ebook/dp/B08YCYNWLN 

Share